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THIS OPINION HAS BEEN 
OVERRULED, IN PART, BY 
ACT NO. 98-489. 

Honorable Randy Hinshaw 
Member, House of Representatives 
218 Constitution Drive 
Meridianville, AL 35759 

Community Notification Act 
- Notices - Sex Offenders 
- Crimes and Offenses 

In municipalities with a 
population of 5,000 or 
more, the chief of police 
must comply with the noti-
fication requirements 
imposed by Act No. 96-79 3. 
In all other municipal-
ities and in all unincorpo-
rated areas, the sheriff 
must fulfill that respon-
sibility. 

The criminal sex offender 
cannot establish a resi-
dence at any place where 
any child 18 years old or 
younger resides. There is 
no exception for relatives 
or stepchildren. 

Dear Representative Hinahaw: 

This opinion is issued in response to your request 
for an opinion from the Attorney General. 



Honorable Randy Hinshaw 
Page 2 

QUESTION 1  

What agency or who is responsible 
for verifying and not allowing the 
offender to establish residency under 
Alabama's Community Notification Act? 

FACTS AND ANALYSIS 

Alabama's Community Notification Act requires the 
notification of law enforcement officials arid communities 
of the residence location of criminal sex offenders. Sec-
tion 3(a)(4) of Act No. 96-793 provides: 

"(4) Any person convicted of any 
sex crime against any person, who 
resides within the geographical bound-
aries of the state, shall always be 
subject to the law requiring that 
other residents living in proximity to 
the offender be notified. 

"(A) At the time offenders 
who were released prior to the imple-
mentation of this notification law 
register their residence as required 
under other provisions of the law, the 
notification procedures required of 
chiefs of police and sheriffs shall 
apply in the same manner as if the 
offender were being released from 
incarceration, with the exception that 
notification of residents living in 
proximity to the offender must be 
notified within 48 hours of the 
registration of the offender. 

"(B) Any released sex crime 
offender for whom the notification 
requirements of this act apply, shall 
give 30 days written notice of his or 
her intent to change his or her legal 
residence to the sheriff of the county 
in which he or she resides, and to the 
sheriff of the county to which he or 
she plans to move if such are differ-
ent. The notice of intent to move 
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shall be on a form provided by the 
sheriff and shall include all the 
necessary and relevant information 
required by this act The sheriff 
shall transfer the information to the 
appropriate persons responsible for 
communicating this information to the 
proper law enforcement officials and 
to residents who will be living in 
proximity to the offender. 

Sections 3(b), (C), (d), and (e) are Bet out as 
follows: 

"(b) No released sex crime 
offender shall be allowed to establish 
a legal residence within 1,000 feet of 
any public school, private school, day 
care center, or any other child care 
facility. 

"(c) No released sex crime 
of fender shall be allowed to establish 
a legal residence within 1,000 feet of 
any of his or her former victims, nor 
shall the offender be permitted to 
willfully or knowingly come within 
1,000 feet of any of his or her former 
victims, except as elsewhere provided 
by law, or make any visual or audible 
sexually suggestive or obscene gesture, 
sound, or communication at or to a 
former victim. Violation of this 
subsection shall constitute a Class A 
misdemeanor. 

"(d) No released sex crime 
offender shall be allowed to establish 
a legal residence where a person 18 
years of age or younger resides, 
except as elsewhere provided by law. 

"(e) Violation of any 
residency restriction by a released 
sex crime offender shall constitute a 
Class A misdemeanor." 
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Thus, the violation of the residency requirements by 
a criminal sex offender is a criminal act in and of itself 
for which he can be prosecuted. Section 3(e) makes such a 
crime a Class A misdemeanor. 

The criminal sex offender who intends to change resi-
dency after his initial residency is established upon being 
released from prison must give written notice to the 
sheriff in the county where he lives and the sheriff in 
the county to which he is moving 30 days prior to his 
move. The sheriffs should have forms available for use by 
the criminal sex offender, and the forms should be 
detailed in nature so that all necessary and relevant 
information is easily obtained by the sheriff. According 
to Section 3(a)(4)(8) of the Act, the sheriff shall then 
transfer the information provided to the "appropriate 
persons,'t which includes communicating this information to 
the proper law enforcement officials in the community to 
which the offender intends to move, thereby enabling those 
officials to notify the residents who will be living in 
proximity to the offender upon the offender's relocation. 
The "appropriate person" for the sheriff of the county 
from which the offender is moving to notify is the sheriff 
of the county or the chief of police of the city to which 
the offender is moving. 

When the sheriff receives notification from a criminal 
sex offender that he intends to change locations, the 
sheriff should follow the notification procedures required 
by Section 3(a)(l) through (3) as stated heretofore. The 
Act itself requires the criminal sex offender to notify 
the sheriffs of both counties if he intends to move from 
one county to another. In addition, the Act places a duty 
of notification upon the sheriff to whose county the 
offender intends to move. The sheriff in the county to 
which the offender intends to move must either notify 
community residents himself or he must notify the chief of 
police so that the chief of police can notify community 
residents of the impending relocation. 

In the cities of Birmingham, Mobile, Huntsville, and 
Montgomery and in all other cities with a population of 
5,000 or more, it is the chief of police who is to notify 
all persons who have a legal residence within 1,000 feet 
of the declared residence of the released offender that 
the offender will be establishing or relocating his 
residence nearby. The notification should include all the 
information set out in the notification requirements of 
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the Act. In all municipalities with a resident population 
of less than 5,000 and in all unincorporated areas, it is 
the sheriff of the county in which the offender intends to 
reside who must comply with the required notification 
requirements. 

CONCL.US ION 

In municipalities with a population 
the chief of police must comply with the 
requirements imposed by Act No. 96-793. 
municipalities and in all unincorporated 
sheriff must make the notification. 

of 5,000 or more, 
notification 
In all other 
areas, the 

QUESTIONS 2 AND 3 

Is it the intent of subparagraph "D" 
that a parent or stepparent cannot be 
released back to a home with his/her own 
children? Who verifies? Does an 
offender who lives at a residence with a 
niece/nephew or cousin violate sub-
paragraph "D" and who verifies? 

FACTS AND ANALYSIS  

A criminal sex offender may not establish a legal 
residence with any child 18 years old or younger. Attor-
ney General's opinion to Randy Hinshaw, dated July 12, 
1996, A.G. No. 96-00259. The Community Notification Act 
provides that the legal residence of a criminal sex 
offender cannot be at a place where a person 18 years of 
age or younger resides. It is the clear intent of the law 
that a criminal sex offender may not be released from 
prison into a home with his own children. There is no 
exception in the law for children who are related to the 
offender or over whom the offender has custody. There is 
no exception in. the law for stepchildren. 

The verification here should be made by the chief of 
police in municipalities with populations of over 5,000 
and by the sheriff in all other areas. 
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CONCLUS ION 

The criminal sex offender cannot establish a residence 
at any place where any child 18 years old or younger resides. 
There is no exception for relatives. In municipalities 
with populations of over 5,000 people, the chief of police 
must ensure that the residence prohibitions of Act No. 
96-793 are not violated. In all other areas, the sheriff 
must make that determination. 

I hope this sufficiently answers your questions. If 
our office can be of further assistance, pleaae contact 
Jane Lecroy Brannan of my staff. 

Sincerely, 

JEFF SESSIONS 
Attorney General 

JAMES R. SOLOMON, 
Chief, Opinions Di isbn 

JS/JLB/jho 
HR7 .96/OP 
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