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In amending the Community Notifi-
cation Act, the Legislature made 
only one limited exception to the 
prohibition against a convicted sex 
offender living with a minor. This 
exception applies only to a "parent." 
The term "parent" as used in the 
Community Notification Act does 
not include a stepparent. 

Dear Representative Gipson: 

This opinion of the Attorney General is issued in response to your 
request. 

QUESTION  

May a criminal sex offender establish a 
new residence with his wife and her child from a 
previous marriage? 
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FACTS AND ANALYSIS  

Your question concerns section 15-20-22(g) of the Code of Ala-
bama. This section provides: 

No criminal sex offender shall be allowed to 
establish a residence or any other living accom-
modation where a minor resides. Notwithstand-
ing the foregoing, a criminal sex offender my 
reside with a minor if the criminal sex offender 
is the parent of the minor, unless one of the fol-
lowing conditions applies: 

(1) The criminal sex offender's parental 
rights have been or are in the process of being 
terminated as provided by law. 

(2) Any minor or adult child of the crimi-
nal sex offender was a victim of a criminal sex 
offense committed by the criminal sex offender. 

ALA. CODE § 15-20-22(g) (Supp. 1998) (emphasis added). Prior to the 
1998 amendment to this section, a criminal sex offender could not estab-
lish a residence with his or her minor children under any condition. Lan-
guage was added, however, to allow a parent to establish a residence with 
his or her child with certain exceptions. 

Your question concerns a stepparent relationship. The only excep-
tion to the prohibition against living with a minor is if the criminal sex 
offender is the parent of the minor. The Community Notification Act does 
not provide a definition of "parent," and there is no case law interpreting 
this section of the Community Notification Act. Under the established 
rules of statutory construction, however, words used in a statute must be 
given their plain, ordinary, and commonly understood meaning. Ex parte  
T.B., 698 So. 2d 127, 130 (Ala. 1997). "Parent" is commonly defined as 
"the lawful father or mother of a person." BLACK'S LAW DICTIONARY 769 
(6th ed. 1991). The term includes the biological parents as well as adop-
tive parents. Id. Ajgpar..rAJs enerally not considered a "parent," 
hence the prefix "step." Generally, a stepparent does not have the legal 
rights, obligations, and duties towards a child, as does a parent. 
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Based on the plain language of section 15-20-22(g), it is the opin-
ion of this Office that the term "parent" does not include the stepparent 
relationship. 

CONCLUSION 

In amending the Community Notification Act, the Legislature made 
only one limited exception to the rohi - 
oiFTrvinrWtttr -tTunor. is exception applies only to a "parent." 
The term áieiit" as used in the Community Notification Act does not 

deterei. 

I hope this opinion answers your question. If this Office can be of 
further assistance, please contact Wendi B. Molz of my staff. 

Sincerely, 

BILL PRYOR 
Attorney General 
By: 

@oxad" 

CAROL J N SMITH 
Chief, Opinions Division 

BP/WBM 
08.98/W 
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