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Community Notification Act — Juveniles 

Juvenile criminal sex offenders adjudicated 
prior to the effective date of the Act are 
subject to the registration requirements of 
the Act. 

Juvenile criminal sex offenders adjudicated 
prior to the effective date of the Act are 
subject to the community notification pro-
visions of the Act, but notification may 
only be effected at the time of a juvenile 
offender's release, and then only if ordered 
by the sentencing court. 

No juvenile criminal sex offender is sub-
ject to the Act's residency restrictions. 

Juvenile criminal sex offenders who relo-
cate to Alabama from other states are not 
required to register their intended places of 
residence under the Act. 

The Act does not provide for community 
notification when a juvenile offender relo-
cates from another state. 
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The phrase "licensed sex offender treat-
ment program" merely refers to a treatment 
program that has been permitted, author-
ized, or approved by the Department of 
Youth Services. 

Dear Ms. Brooks: 

This opinion of the Attorney General is issued in response to your sub-
mission of questions regarding the application of the newly amended Commu-
nity Notification Act, sections 15-20-20 through —37 of the Code of Alabama, to 
juvenile criminal sex offenders. 

QUESTION 1  

To what extent does the Community Notification 
Act apply to juveniles who were adjudicated prior to 
the effective date of the law? 

FACTS AND ANALYSIS  

In general, the Community Notification Act ("the Act") regulates criminal 
sex offenders by using three mechanisms: registration of offenders' places of 
residence, community notification, and residency restrictions. It is clear that 
the first of these, registration, would apply to any juvenile criminal sex 
offender, regardless of whether he or she was adjudicated prior to the effective 
date of the Act. Section 15-20-29(a) of the Code of Alabama provides that a 
juvenile criminal sex offender, or his or her parent, custodian, or guardian, must 
declare, in writing, the intended place of residence of the juvenile offender 
before his or her release. ALA. CODE § 15-20-29(a) (Supp. 1999), Subsequent 
to a juvenile offender's release, section 15-20-29(b) of the Code of Alabama 
requires a juvenile criminal sex offender, or his or her parent, custodian, or 
guardian, to register any intended changes of the juvenile offender's place of 
residence with the sheriff of the county of his or her current place of residence. 
Section 15-20-30 of the Code of Alabama also requires that juvenile criminal 
sex offenders annually verify their places of residence with local law enforce-
ment agencies. Notably, these subsections do not, in any way, limit their appli-
cation only to those juvenile criminal sex offenders adjudicated delinquent after 
the effective date of the Act. Therefore, a juvenile criminal sex offender adju-
dicated before the effective date of the Act would be subject to registration. 
The only exception, of course, would be if the juvenile criminal sex offender 
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fell under the general 10-year exemption provided in section 15-20-33(b) of the 
Code of Alabama. 

Similarly, the juvenile notification provisions of the Act, found at section 
15-20-29 of the Code of Alabama, do not, in any way, limit themselves to only 
apply to juvenile criminal sex offenders adjudicated delinquent after the effec-
tive date of the Act. Nonetheless, the context of section 15-20-29 makes it clear 
that, unlike adult criminal sex offenders, community notification may be 
effected for juvenile offenders only if ordered by the sentencing court and only 
at the time of the juvenile offender's release. See ALA. CODE § 15-20-29(c) 
(Supp. 1999). Thus, in practice, notification for juvenile criminal sex offenders 
who were adjudicated prior to the effective date of the Act may only be accom-
plished for those juvenile offenders who have not yet been released by the sen-
tencing court. Pertinently, however, section 15-20-29(e) mandates that the sen-
tencing court shall not relinquish its supervision over a juvenile criminal sex 
offender until such time as that juvenile offender has received treatment, a risk 
assessment has been completed, and the State has had an opportunity to petition 
for the application of community notification. 

Finally, it is clear that juvenile criminal sex offenders are not subject to 
the Act's residency restrictions. Those restrictions, which are found at section 
15-20-26 of the Code of Alabama, expressly apply only to adult criminal sex 
offenders. 

CONCLUSION  

Juvenile criminal sex offenders adjudicated prior to the effective date of 
the Act are subject to the registration requirements of the Act. Such juvenile 
offenders are also subject to the community notification provisions of the Act. 
Notification, however, may only be effected at the time of a juvenile offender's 
release, and then only if ordered by the sentencing court. No juvenile criminal 
sex offender is subject to the Act's residency restrictions. 

QUESTION 2  

To what extent does the Community Notification 
Act apply to juveniles who were adjudicated in another 
state, placed in treatment in that state, released from 
treatment, placed on probation, and sent to reside in 
Alabama? For purposes of this question, assume that 
the out-of-state juvenile is currently on probation and 
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is under courtesy supervision in Alabama via Interstate 
Compact on Juveniles. 

FACTS AND ANALYSIS  

This question poses a unique situation not specifically contemplated by 
the Act. Moreover, it appears that the Act would have little application to a 
juvenile criminal sex offender who has already been adjudicated in another state 
and has subsequently been released on probation. 

Although registration generally applies to juvenile criminal sex offenders 
without regard to when they were adjudicated, the Act provides no mechanism 
for registering a juvenile offender's place of residence when such offender 
transfers his or her residence from another state. Therefore, a juvenile offender 
who moves to Alabama from another state is not obTfgated to register his or her 
ólace of residence to comply with the Act. That notwithstanding, a juvenile — 
offencter coming into Alabama trom another state may be compelled by the laws 
of that state, or by the terms of a court order pertaining to such juvenile 
offender, to give notice and/or register with Alabama authorities upon relocating 
to Alabama. Once a juvenile criminal sex offender establishes his or her resi- 
ence in Alabama, however, section 15-20-29(b) of the Code of Alabama would 

be..1.e...anD.ljcable, thereby requiring the juvenile offender, or his or her parent, 
cud.i.a T-ec.-gaazdian, to register subsequent c1fTeiWit1TT1'IT 
sheriff of the county of the juvenile offender's then-current place of residence. 

Like registration, the Act provides no mechanism for effecting community 
notification when a juvenile criminal sex offender comes to Alabama from 
another state. Section 15-20-29 of the Code of Alabama makes it clear, how-
ever, that if notification is done at all for a juvenile offender, it must be done by 
order of the sentencing court at the time of the juvenile offender's release. 
Thus, for notification to be accomplished for a juvenile offender who has been 
adjudicated in another state, an order to that effect must be sought from the 
court of adjudication in that other state. In addition, such an order should be 
sought prior to the juvenile offender's release, because community notification 
for a juvenile offender is intended to be done concurrently with his or her 
release. Therefore, since the question now posed specifies a juvenile offender 
who has already been released on probation, see ALA. CODE § 15-20-21(6) 
(Supp. 1999), the time for effecting notification has already passed. 
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CONCLUSION  

Juvenile criminal sex offenders who relocate to Alabama from other states 
are not required to register their intended places of residence under the Act. 
That notwithstanding, statutes or court orders from the state of a juvenile 
offender's origin could compel him or her to register with Alabama authorities. 
The Act also does not specifically provide for community notification when a 
juvenile offender relocates from another state. Notification cannot be done 
unless it is allowed by an order issued by the court of adjudication at the time of 
the juvenile offender's release. 

QUESTION 3  

What is considered to be a "licensed sex offender 
treatment program" under the Community Notification 
Act? 

FACTS AND ANALYSIS  

Section 15-20-27 of the Code of Alabama provides that "u]pon adjudica-
tion of delinquency for a criminal sex offense, a juvenile criminal sex offender 
shall be required to receive sex offender treatment by a licensed sex offender 
treatment program. . . ." ALA. CODE § 15-20-27 (Supp. 1999). Section 15-20-
29(a) requires such treatment provider to submit a "risk assessment" to the sen-
tencing court sixty days prior to the projected release date of a juvenile criminal 
sex offender. In section 15-20-21(8), a "risk assessment" is defined, in part, as 
"[a' written report on the assessment of risk for sexually re-offending conducted 
by a sexual treatment program approved by the Department of Youth Services." 
ALA. CODE § 15-20-21(8) (Supp. 1999). Thus, it is evident, by reading the Act 
in its entirety, that both sections 15-20-21(8) and —27 refer to the same "treat-
ment program," which must be licensed or approved by the Department of Youth 
Services. Moreover, there is nothing talismanic about the term "licensed." For 
something to be licensed merely means that it is permitted or authorized, which 
is no different than its being approved. See In re State Tonnage Tax Cases, 79 
U.S. 204, 215 (1870). Thus, when the phrase "licensed sex offender treatment 
program" is used in the Act, it merely refers to a treatment program that has 
been permitted, authorized, or approved by the Department of Youth Services. 
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CONCLUSION  

The phrase "licensed sex offender treatment program" merely refers to a 
treatment program that has been permitted, authorized, or approved by the 
Department of Youth Services. 

I hope this sufficiently answers your questions. If this Office can be of 
further assistance, please contact Scott L. Rouse of my staff. 

Sincerely, 

CAROL JEAN SMITH 
Chief, Opinions Division 

BP/SLR 
15808/10525 


	Page 1
	Page 2
	Page 3
	Page 4
	Page 5
	Page 6

