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Sex Offenders — Community Notifi-
cation Act — Residence 

A sex offender placed on probation 
without incarceration who returns to 
an already established residence is 
not "establishing a new residence" 
under the Community Notification 
Act. 

A sex offender's already established 
residence is not rendered illegal if a 
child care facility is subsequently 
established within 1000 feet of such 
residence. 

A sex offender who has already 
established a residence with minor 
stepchildren may maintain that liv-
ing arrangement unless the offender 
establishes a new residence. 

A sex offender's being convicted and 
placed on probation would not cause 
the offender to establish a new resi-
dence. 
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If a court exempts a sex offender 
from the Act by issuing an order 
contrary to law, the district attorney 
of the judicial circuit in which the 
offender is located should petition 
the court to vacate its order. 

Dear Sheriff Surles: 

This opinion is issued in response to your request for an opinion 
from the Attorney General. 

QUESTION 1  

Would a convicted sex offender, convicted 
after implementation of Act No. 99-572 and 
placed on probation without incarceration, be 
considered to be "establishing a new residence" 
if he returns to his residence of ten years prior to 
the conviction? 

FACTS AND ANALYSIS  

For purposes of applying the Community Notification Act ("the 
Act"), a criminal sex offender will be considered to have "established a 
residence" whenever either of two events occur. The first, set out in sec-
tion 15-20-23(b)(1), is when an offender is domiciled at a particular resi-
dence for five consecutive days or more. The second, set out in section 
15-20-23(b)(2), is when an offender is domiciled following a period of 
incarceration imposed as a result of a conviction for a criminal sex 
offense. In the situation now presented, however, neither of these trig-
gering events has occurred, at least not since the implementation of the 
Act. Because the offender in the question now posed was only placed on 
probation and was not incarcerated as a result of his conviction, the pro-
visions of section 15-20-23(b)(2) are inapplicable. Moreover, since the 
offender would be returning to a long-established residence, nothing in 
the Act would operate to deem that offender to be "establishing a new 
residence." 
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CONCLUSION  

A criminal sex offender who is placed on probation without incar-
ceration and returns to an already established residence is not considered 
to be "establishing a new residence" under the Act. 

QUESTION 2  

If the answer to Question I is "no," would a 
convicted sex offender, convicted after implemen-
tation of Act No. 99-572 and placed on probation 
without incarceration, be considered to be estab-
lishing a residence under section 15-20-26(a) and 
be in violation of this section if his property line is 
less than 1000 feet of a day care facility that was 
established after his residence was established, but 
prior to his conviction? 

FACTS AND ANALYSIS  

This Office has consistently stated that the legality of a residence is 
determined at the time the residence is established. See Attorney General's 
Opinion to Honorable William C. Young, dated October 29, 1998, A.G. No. 
99-00029 at 3. Therefore, if an offender's residence was lawful when it was 
established ten years ago, it remains so today. Section 15-20-26(e) of the 
Code of Alabama demands this same result, stating: 

Changes to property within 1,000 feet of 
an adult criminal sex offender's registered ad-
dress which occur after an adult criminal sex 
offender establishes residency . . . shall not form 
the basis for finding that a criminal sex offender 
is in violation . . . of this article. 

ALA. CODE § 15-20-26(e) (Supp. 1999). Consequently, if a child care 
facility were to be located in proximity to a criminal sex offender's resi-
dence after such residence was lawfully established, the mere location of 
that child care facility would not itself cause an offender to violate the 
Act. 
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CONCLUSION  

An already established residence of a criminal sex offender that is 
otherwise lawful is not rendered unlawful if a child care facility is sub-
sequently established within 1000 feet of such residence. 

QUESTION 3  

If the answer to Question 1 is "no," would 
a convicted sex offender, convicted after imple-
mentation of Act No. 99-572 and placed on pro-
bation without incarceration, be considered to be 
establishing a residence under section 15-20-
26(c) and be in violation of this section if he 
lived, in marriage, with stepchildren for three 
years prior to his conviction and returns to that 
living arrangement? 

FACTS AND ANALYSIS  

Again, the legality of a criminal sex offender's residence is deter-
mined at the time the residence is established. Therefore, if a criminal 
sex offender had already been lawfully residing with stepchildren prior to 
his conviction, he may maintain that living arrangement so long as he 
does not establish a new residence. Although in many cases a conviction 
would disrupt an offender's already established residence due to an ensu-
ing period of incarceration, see ALA. CODE § 15-20-23(b)(2), such is not 
the situation in the question now posed. Accordingly, nothing in the Act 
would deem the instant offender to be establishing a new residence, and 
his being convicted and placed on probation would not render his previ-
ously established residence unlawful. 

CONCLUSION  

A criminal sex offender who has already lawfully established a 
residence with minor stepchildren may maintain such a living arrangement 
so long as the offender does not subsequently establish a new residence. 
An offender's being convicted and placed on probation would not cause 
the offender to establish a new residence. 
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QUESTION 4  

If a circuit court within the State of Ala-
bama convicts a person of a criminal sex offense, 
then issues an order allowing that criminal sex 
offender to live with stepchildren in a different 
jurisdiction within the State of Alabama, what 
steps, other than arresting the criminal sex 
offender for violations under section 15-20-
26(c), can be taken by the other jurisdiction to 
remedy the court's order when the criminal sex 
offender is in compliance with the sentencing 
court's decision? 

FACTS AND ANALYSIS  

Nothing in the Act bestows on a circuit court the authority to 
exempt an adult criminal sex offender from the residency restrictions of 
section 15-20-26(c). Consequently, any order purporting to exempt an 
adult criminal sex offender from the provisions of the Act, unless prem-
ised on a determination that the Act itself is somehow unconstitutional or 
otherwise invalid, would be contrary to law. Moreover, unless this Office 
is notified of a constitutional challenge to the Act, a circuit court would 
lack jurisdiction to adjudicate such a claim, and any order attempting to 
do so would be void. See ALA. CODE § 6-6-227; Ex parte Father Walter 
Memorial Child Care Center, 656 So. 2d 369, 370-71 (Ala. 1995); 
Wallace v. State, 507 So. 2d 466, 468 (Ala. 1987). 

If, concomitant with a criminal prosecution, a circuit court enters 
an order without having proper jurisdiction or that is otherwise contrary 
to law, it is incumbent on the district attorney of that judicial circuit to 
challenge that order and, if necessary, to appeal the issue to an appropri-
ate appellate court. In a case in which the circuit court's order has not 
been challenged, such as the situation in the question now posed, the dis-
trict attorney of any judicial circuit affected by the court's order should 
file a petition with the offending court to have the order vacated. 
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CONCLUSION  

If a court in another judicial circuit purports to exempt an adult 
criminal sex offender from the provisions of the Act by issuing an order 
that is contrary to law, the district attorney of the judicial circuit in which 
the offender is located should file a petition with the issuing court to 
vacate its order. 

I hope this sufficiently answers your questions. If this Office can 
be of further assistance, please contact Scott L. Rouse of my staff. 

Sincerely, 

BILL PRYOR 
Attorney General 
By: 

CAROL JEAN SMITH 
Chief, Opinions Division 

BP/SLR 

164 15/10932 
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