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A person convicted of a violation of
the Alabama Child Pornography Act
is prohibited from residing with a
minor.

Dear Mr. Matson:

This opinion of the Attorney General is issued in response to your
request.

QUESTION

May a person convicted of a violation of the
Alabama Child Pornography Act reside with a
minor?

FACTS AND ANALYSIS

“In 2011, the Alabama Legislature enacted Act 2011-640, further
expanding the requirements and procedures related to sex offender
registration. [Known as the Alabama Sex Offender Registration and
Community Notification Act,] [t]he provisions of the act . . . are codified
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in section 15-20A-1, et seq. of the Code of Alabama. ALA. CODE §§ 15-
20A-1 to 15-20A-48 (2011).” Opinion to Honorable Ana W. Franklin,
Sheriff of Morgan County, dated August 2, 2012, A.G. No. 2012-074 at 1-
2. Although the previous version of the sex offender registration law
contained residency requirements, the act altered some of the language of
these provisions that were repealed by the act. You ask whether, under
the current sex offender registration law, a person convicted of violating
the Alabama Child Pornography Act may live with a minor.

Section 15-20A-11(d)(4) states as follows:

(d) No adult sex offender shall reside or
conduct an overnight visit with a minor.
Notwithstanding the foregoing, an adult sex
offender may reside with a minor if the adult sex
offender is the parent, grandparent, stepparent,
sibling, or stepsibling of the minor, unless one of
the following conditions applies:

(4) The adult sex offender has been
convicted of any sex offense involving a
child, regardless of whether the adult sex
offender was related to or shared a
residence with the child victim.

ALA. CODE § 15-20A-11(d)(4) (Supp. 2016) (emphasis added). Under this
provision, any adult sex offender who has been convicted of “any sex
offense involving a child” may not reside with a minor, even if the minor
is related to the offender.

Act 2011-640 affected two changes possibly relevant to the
determination of what constitutes a “sex offense involving a child.” Prior
to 2011, this term was defined as “[a] conviction for any criminal sex
offense in which the victim was a child under the age of 12 and any
offense involving child pornography.” ALA. CODE § 15-20-21(5) (2010)
(emphasis added). This language was changed to remove the age qualifier
so that it now merely reads as “[a] conviction for any sex offense in
which the victim was a child or any offense involving child pornography.”
ALA. CODE § 15-20A-4(26) (Supp. 2016). In addition, the qualifier was
moved under a new definition for “child,” a term not previously defined
separately, so that the term is defined as “[a] person who has not attained
the age of 12.” ALA. CODE § 15-20A-4(2) (Supp. 2016).
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Although “child” is now expressly defined as anyone under the age
of 12 years, the term “child pornography” has been used as its own
distinct definition, independent of the definition of “child.” The list of
sex offenses in section 15-20A-5 includes violations of “the Alabama
Child Pornography Act” codified in section 13A-12-190, et seq., of the
Code of Alabama. ALA. CODE § 15-20A-5(14) (Supp. 2018) (emphasis
added). Section 13A-12-192 of the act criminalizes the knowing
possession of obscene matter depicting a person “under the age of 17
years.” ALA. CODE § 13A-12-192 (2015) (emphasis added). Furthermore,
the child pornography statutes are entitled, “Obscene Materials
Containing Visual Reproduction of Children.” ALA. CODE §§ 13A-12-190
to 13A-12-198 (2015) (emphasis added). Finally, the Alabama Court of
Criminal Appeals has used the term “child pornography” to mean
“obscene matter displaying or depicting in any way a person under the age
of 17 years engaged in or involved in any obscene act.” Rutledge v. State,
745 So. 2d 912, 916 (Ala. Crim. App. 1999).

Defining “child pornography” as “obscene matter displaying or
depicting in any way a person under the age of [I12] years engaged in or
involved in any obscene act” would render the definition of “sex offense
involving a child” superfluous. Since child pornography is a sex offense,
child pornography involving the depiction of a person under the age of 12
years would fall within the parameters of “any sex offense in which the
victim was a child” and there would be no need to add the language “or
any offense involving child pornography.” “‘“There is a presumption that
every word, sentence, or provision was intended for some useful purpose,
has some force and effect, and that some effect is to be given to each, and
also that no superfluous words or provisions were used.”’” Opinion to
Honorable Tommy Flowers, State Personnel Director, dated May 16, 2003,
A.G. No. 2003-143 at 5, quoting Sheffield v. State, 708 So. 2d 899, 909
(Ala. Crim. App.), cert. denied, 708 So. 2d 911 (Ala. 1997).

This reading is supported by language in section 15-20A-48(a),
which refers to the definition of “sex offense involving a child” to be
used in statutes outside the sex offender registration law that single out
that offense for special treatment. Despite being added at the same time
that the language of the general definition was changed in Act 2011-640,
section 15-20A-48(a) retained the old definition, indicating that the
Legislature did not intend to alter the meaning of “child pornography.”
Although the sex offender registration law has since been amended
several times, the Legislature has left this language intact.
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Because it is the only interpretation that gives meaning to each
word, the definition of “sex offense involving a child” should be
interpreted to include all offenses involving child pornography depicting
anyone under the age of 17 years. Therefore, under section 15-20A-
11(d)(4), any adult sex offender who has violated Alabama’s Child
Pornography Act has committed “any sex offense involving a child” and is
prohibited from living with a minor, even if related to the minor.

CONCLUSION

A person convicted of a violation of the Alabama Child
Pornography Act is prohibited from residing with a minor.

I hope this opinion answers your question. If this Office can be of
further assistance, please contact John Porter of my staff.

Sincerely,

STEVE MARSHALL
Attorney General
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G. WARD BEESON, III
Chief, Opinions Division
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